16 juli 2021

Camerabeelden gebruiken als bewijslast?

Misdaad, diefstal of vandalenstreek? Dan komen camerabeelden goed van pas. Al wil dat niet altijd zeggen dat je die beelden ook mag gebruiken als bewijslast. Wil je graag de camerabeelden gebruiken in een zaak? Dan ben je afhankelijk van deze drie zaken:

Herkenning 

De persoon moet 100% herkenbaar zijn, het mag niet gaan om iemand die ‘lijkt’ op een bepaalde persoon. Het is dus een must dat de persoon in kwestie duidelijk zichtbaar is op de beelden en dat is helaas niet altijd het geval bij alle camera’s. Je schaft daarom best een kwaliteitsvol beveiligingssysteem aan.  

Pictogrammen

Is je woning, winkel of bedrijfspand beveiligd met een camera? Dan ben je wettelijk verplicht om een officieel pictogram voor bewakingscamera’s op te hangen. Het pictogram moet op een plek hangen waar de bezoeker het kan zien, nog voordat hij de plaats betreedt. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat de rechtszaak niet in je voordeel eindigt.

Officiële aangifte 

Sinds de GDPR-wet van 2018 zijn alle regels met betrekking tot privacy enorm verstrengt. Heb je een beveiligingscamera? Geef dat dan zeker aan aan de privacycommissie. Indien je jouw systeem niet aangeeft, loop je een hoog risico op een serieuze boete. En ook in dit geval heb je geen wettelijk correcte bewijslast om je zaak aan te vechten.

Je woning, winkel of bedrijfspand goed beveiligen? Vertrouw op de kennis van onze Security experts. Wij helpen je graag verder bij het uitbouwen van een beveiligingssysteem. 

Vind een Security expert in je buurt 

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.