10 januari 2020

De ene toegangsbadge is de andere niet

De voorbije maanden besteedden kranten en journaals heel wat aandacht aan de veiligheid van toegangsbadges. Een toegangsbadge is maar veilig en efficiënt als hij correct gebruikt wordt. Een gestolen badge kan makkelijk gekopieerd worden door mensen met slechte bedoelingen.


Juist of fout? We vragen het aan onze experts.

  • Toegangsbadges zijn na te maken

Het klopt dat er in de handel toestelletjes te vinden zijn waarmee je een toegangsbadge kan kopiëren. Als het om een gestolen toegangsbadge gaat, kunnen mensen met slechte bedoelingen zich zo toegang verschaffen tot een hotelkamer, kantoor, afdeling… waar ze eigenlijk niets te zoeken hebben. Een belangrijk woord in deze zin is ‘gestolen’. De kaart/badge kan pas gekopieerd worden als de dief die ook in zijn bezit heeft. Net zoals een gewone sleutel dus. Het is niet zo dat een kaart vanop afstand gekopieerd zou kunnen worden.

  • We kunnen ons niet beschermen tegen vervalsingen

Dat is fout. Er bestaan verschillende manieren om badges extra te beveiligen, zoals een dubbele verificatie (kaart lezen én pincode ingeven), encryptie of biometrie. In dat laatste geval wordt het gebruik van de badge gecombineerd met een extra controle van bv. een vingerafdruk, oog, handpalm… Niet onbelangrijk: bij verlies laat je je badge meteen blokkeren zodat de codes die op jouw kaart staan, niet meer gebruikt kunnen worden.

  • Een toegangsbadge of chipkaart is een veilige manier om te beveiligen 

Absoluut! Op voorwaarde dat ze correct gebruikt worden. Behalve de extra beveiligingsmechanismen die we hiernaast beschreven hebben, kunnen eenvoudige maatregelen en afspraken ook bijdragen tot een maximale veiligheid: verloren kaarten blokkeren, badges niet uitlenen, badges beperkt in de tijd activeren, sociale controle, een speciale procedure voor bezoekers…


Vraag naar het nodige advies bij een Security expert in je buurt.

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.