Iedere woning in België is voorzien van een rookmelder of zou dat toch moeten zijn. We vertrouwen er blindelings op dat het kleine apparaatje ons veilig houdt. Maar hoe werkt een rookmelder nu precies? Hoe installeer je hem het best en wat veroorzaakt een brandalarm? Onze security experts leggen je het graag uit.
Werking
Een rookmelder is voorzien van een kleine ‘rookkamer’. De componenten in die kamer analyseren regelmatig de omgevingslucht. De rookdetectie gebeurt door een kleine optische cel, die een lichtstraal uitstuurt. Als de omgevingslucht zuiver is, wordt die lichtstraal niet verstoord. Zodra er rookdeeltjes de rookkamer binnendringen, vangt de detector die storing op en wordt het alarm geactiveerd.
Plaatsing
Voor een optimale bescherming installeer je het best een rookmelder in de hal op elke bewoonde verdieping van het huis. Je plaatst er best geen op plekken waar andere gassen, waterdamp of veel stof kan voorkomen. Een rookmelder in de keuken, badkamer of garage leidt veel sneller tot een vals alarm. Daar kies je beter voor een hittemelder.
In België gebeuren er jaarlijks 12.000 woningbranden met ongeveer 120 doden tot gevolg. Bescherm jezelf en vraag een gratis rookmelder aan. Onze security expert komt hem bij je installeren en geeft je meteen belangrijk advies mee over de rookbeveiliging van je woning.